A hamvaskéreg gombáról már évszázadok óta ódákat zengenek, de vajon mit mondanak erről a legújabb kutatások? Hol teremnek ezek a gombák, és mitől annyira különlegesek? 

A chaga gomba jellemzői

A hamvaskéreg gomba, azaz a chaga gomba (Inonotus obliquus) egy gombafajta, amely főként a nyírfák kérgén nő hideg éghajlaton, például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában. A chaga külsőleg egy égett, kemény széndarabhoz hasonlít, amely nagyjából 25-38 cm méretűre nő meg, a belseje azonban narancssárga színű és puha.

A hamvaskéreg gombát már ősidők óta használják a népi gyógyászatban. Az egyik legrégebbi dokumentum, amelyben megemlítik, Hippokratész Corpus Hippocraticum című műve. Az orvoslás atyja a gomba főzetét külsőleg a sebek mosására használta. Bár keserű íze miatt ritkán fogyasztják egészben, szárított és porított változata egyre népszerűbb kávé- és teakészítmények összetevőjeként, illetve kapszula formájában étrend-kiegészítőként.

A chaga tápértéke

A chaga gomba pontos tápanyag-összetétele nem ismert, azonban gazdag antioxidánsokban, ásványi anyagokban és számos jótékony növényi vegyületben, amelyek közül a legismertebbek:

  • a triterpenoidok,
  • a melaninok,
  • a poliszacharidok,
  • a polifenolok, illetve
  • a flavánok.

Kutatások a hamvaskéreg gomba kapcsán

Bár a kutatások még folyamatban vannak, egyes tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga gomba kivonata jótékony hatásokkal bírhat.

  • Az egyik kutatásban az immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, méghozzá azt figyelték, hogy a hamvaskéreg gomba serkentheti-e a fehérvérsejtek képződését, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemhez.
  • Egyéb állatkísérletek arra keresték a választ, hogy a chaga képes-e megakadályozni a gyulladást kiváltó és betegségekkel összefüggésbe hozható káros citokinek termelődését.
  • kémcsöves vizsgálatok azt kutatták, hogy a koncentrált triterpén-kivonat, amely egy a hamvaskéreg gombában megtalálható antioxidáns, segíthet-e a rákos sejtek elpusztításában.
  • Egy patkányokon végzett nyolchetes vizsgálat során azt figyelték, hogy vajon a chaga-kivonat csökkenti-e a “rossz” LDL-koleszterin, az összkoleszterin és a trigliceridek szintjét, illetve eközben képes-e növelni az antioxidánsok szintjét?

Szükséges azonban megjegyezni, hogy további humán vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy konkrét következtetéseket lehessen levonni a chaga gomba gyógyhatását illetően.

Az étrend-kiegészítő készítmények nem helyettesítik az egészséges életmódot és a vegyes, kiegyensúlyozott étrendet.

Mire figyelj a chaga alkalmazása esetén?

A hamvaskéreg gomba hosszú távú hatásairól még mindig keveset tudunk. Ugyan a legtöbb ember számára biztonságos a használata, bizonyos esetekben azonban szükség lehet az óvatosságra.

  • Mivel csökkenti a vércukorszintet, ezért nem biztonságos az inzulint és más vércukorcsökkentő gyógyszereket szedők számára.
  • A chaga gomba olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást, ezért vérhígító gyógyszerek szedése esetén mindenképp orvosi konzultációra lesz szükség.
  • Mivel nincs kutatás a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők esetében, inkább kerüljük a gomba használatát az említett állapotokban!

Erre ügyelj, ha hamvaskéreg gomba kapszulát választasz!

Ez a gomba leginkább a benne található poliszacharid-mennyiségnek köszönheti különleges tulajdonságait, amely az őrleményekhez képest nagyobb koncentrációban található meg a hamvaskéreg gomba kivonatot tartalmazó készítményekben. Az általunk forgalmazott hamvaskéreg gomba kapszulák a legkiválóbb minőséget képviselik, amelyre a szigorú minőségbiztosítási rendszer és a független laboratóriumi vizsgálatok jelentik a garanciát. Ha kipróbálnál más prémium minőségű készítményt is, nézz körül a webshopunkban egyéb étrend-kiegészítőkért!