shiitake gomba egy Kínában, Japánban és más ázsiai országokban őshonos gombafaj. Ezekben a kultúrákban nemcsak táplálkozási célzattal termesztik, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságait is felhasználják már évszázadok óta.Világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke után talán a legtöbbet termesztenek.

A shiitake gomba természetes tápanyag forrás: magas a kálium- és cinktartalma, de emellett kalciumot, vasat, szelént, réz és mangánt is tartalmaz. Szárazanyagának közel 14%-a aminosav (ennek 40%-a esszenciális). A benne lévő vitaminok közül pedig a B1-, B2- és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést.

Főbb hatóanyagai a nagy molekulasúlyú poliszacharidok. A legfontosabb tisztított poliszacharid a lentinán (β-glükán) és az emitanin is, valamint a micélium kultúrából előállított és KS2-nek nevezett mannán-peptid. A gomba fokhagymára emlékeztető ízét a kéntartalmú peptid, a lentionin tartalmazza.

A shiitake gomba igazi csodaszerként ismert, hiszen kiváló gombaölő, rákellenes és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Az erejét a lentinan nevű hatóanyagának köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését szolgálja. Meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére is elterjedten használják.

Milyen igazolt hatásai vannak a shiitake gombának?

Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak a legfontosabb hatásait. Az eddigi kutatási eredmények alapján az alábbi hatásait igazolták.

  • Vírusellenes hatás: A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, HPV, Epstein-Barr- és hepatitis B- vírusokkal szemben is kimutatták hatását.
  • Baktériumellenes hatás: staphylococcus aureus, és pseudomonas ellen is igazolták hatását.
  • Immunstimuláns, azaz növeli a természetes ölősejtek (NK-sejtek) aktivitását, ezáltal segíti a szervezetünk idegen anyagok elleni védekezését.
  • Tumorgátló hatás, azaz a daganatok növekedését gátolja. Japánban és Kínában gyógyszerként is használják Lentinan néven injekciós formában, főleg gyomorrákos betegek kiegészítő terápiajaként.
  • Daganatos betegek életminőségét is igazoltan javítja: tüdődagatos betegek körében történt a legnagyobb betegszámú vizsgálat, több mint 3000 beteg bevonásával, melyet 2018-ban publikáltak.
  • Májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő hatás (elsősorban a micéliumkivonatnak van, 2016-ban publikálták).
  • Szív- és érrendszeri hatás: vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító hatás.
  • Cukorbetegség kialakulását is lassítja: a lentinán serkenti az inzulintermelést állatkísérletekben.
  • Általános erősítő és élénkítő hatás.

A shiitake gombával kapcsolatos nemzetközi kutatási eredmények publikusak, a PubMed (Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtára) rendszerében megtalálhatók. Ez a cikk is az ott fellelhető információk alapján készült.

Tápanyagtartalma és antioxidáns tulajdonságai

A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba kiváló forrása sz A-, B-, B12-, C- és D-vitaminoknak, valamint teli van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb L-ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe.

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy tanulmány szerint az eritadenin nevű aminosv, ami jelen van a shittake gombában, képes csökkenteni a koleszterinszintet. A kutatók állítják, hogy az eritadine kivonat vagy a szárított shiitake gomba nagy hatással van az összkoleszterinszintre.

Rák

A lentinanról, a gombából kivont béta-glükánról kimutatták, hogy stimulálják az immunrendszert, aktiválják a specifikus sejteket és proteineket, melyek így megtámadják a rákos sejteket. A lentinan a test védekezési rendszerét, a limfokin-indukált ölősejteket és a természetes ölősejteket aktiválja. A kemoterápiához adott lentinan képes meghosszabbítani az egyén életét egy előrehaladott vastagbél- vagy gyomorrák esetében.

Végül fontos leszögeznünk, hogy a shiitake gomba nem gyógyszer, hanem egy olyan élelmiszer, melynek fogyasztása igazoltan jótékony hatású szervezetünkre. Emellett vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és aminosavak tömegének természetes forrása.

Az őszi-téli időszakban nagy segítségünkre lehet a vírusos fertőzések elleni küzdelemben, hisz fogyasztása turbó üzemmódba állíthatja immunrendszerünket, így hiába jönnek a vírusok, a megerősített immunrendszerünk bástyaként véd meg bennünket! Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyagként szolgálhat.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20491636/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30732553/