A béta-glükán a természetben is előforduló poliszacharid, amely a gombák, növények, baktériumok sejtfalában található meg. Elsősorban az immunrendszer erősítésére, valamint stimulálására alkalmazzák. Segítségével a tartósan stressznek kitett, a krónikus betegek, továbbá a kemo- vagy sugárterápián átesettek immunrendszere is sikeresen erősíthető. Hatásosnak bizonyult különféle daganattípusok kezelésében, valamint javíthatja a krónikus bőrbetegségeket. Továbbá pozitív hatást gyakorolhat a magas koleszterinszint csökkentésére is, és csökkentheti a vérrögképződés kockázatát.

A béta-glükán egy természetes szénhidrát – pontosabban sok glukózból lineárisan felépülő poliszacharidok összessége –, ami pozitívan hat az egészségünkre. Legfőbb előnye, hogy segíti az immunrendszer működését. Hozzájárul az érfalak rugalmasságához, így szabályozza a vérnyomást, mérsékelve a szív- és érrendszeri problémák kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt krónikus betegség esetén különösen ajánlott. Fő forrásai a gombák, az élesztő, és a gabonakorpa.

Előnye:

  • Fokozza az immunsejtek aktivitását
  • Hozzájárul az egészséges bélflóra felépítéséhez
  • Kiemelkedő szereppel bír az autoimmun terápiákban
  • Enyhíti az allergiás tüneteket
  • Javítja a stressztűrő képességet
  • Csökkenti a koleszterinszintet

Miben található béta-glükán?

A megfelelő béta-glükán pótlás mindenkinek ajánlott, aki szeretné megtartani vagy fokozni az immunrendszere aktivitását. Ez a szénhidrát növények, baktériumok, gombák sejtfalának alkotója. Vannak oldhatatlan és oldható formái – előbbieknek élénkebb a biológiai aktivitásuk, tehát összességében hatásosabbnak lehet őket mondani.

Érdekesség, hogy korábban magasabb volt a táplálékaink béta-glükán tartalma, de az élelmiszeripari higiéniai előírásai és a gombaölő szerek terjedése jelentősen lecsökkentette azt. Ugyanakkor egyre több olyan környezeti hatás ér minket, ami negatívan befolyásolja a szerveztünk védekezőképességét.

Élesztő

Leghatékonyabb forrása az egyszerű élesztő (Saccharomyces cerevisiae) sejtfala. Élesztőt nem csupán a magas béta-glükán tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert tele van B-vitaminokkal, tehát jót tesz az idegrendszernek, az anyagcserének, valamint a haj, a bőr és a köröm szépségének.

Gabonakorpa

Az árpakorpa és a zabkorpa is kitűnő béta-glükán forrás, ráadásul emellett magnéziummal, foszforral, káliummal és B-vitaminnal látja el az emberi szervezetet.

Tengeri algák

Noha a tengeri moszatok – természetes élőhelyüknél fogva – nem tartoznak a Magyarországon közismert élelmiszerek közé, fontos megemlíteni őket, ha a béta-glükán hatásairól beszélünk, mert remek forrásnak számítanak. A tengeri fűféléket tartalmazó étrendkiegészítők nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek.

Gombák

sütőélesztőben és a gombákban bőségesen előfordulnak béta-glükánokat tartalmazó molekulák, amelyek serkentik a szervezet védekező mechanizmusát.

Étrendkiegészítők

Ennek a természetes szénhidrátnak több formája is létezik. Az élesztőben és a gombában előforduló béta-1-3/1-6-glükánokat hatásosabbnak tartják, mint a zabban és az árpában lévő béta-1-3/1-4-glükánokat. (A számok itt az egyes glukóz molekulák egymáshoz kapcsolódását jelzik, amelyek szerepet játszanak a vegyület elágazásaiban is.) A táplálékkiegészítőkben általában 1-3/1-6 elágazású molekulákat használnak tisztított és stabilizált formában, mert ezekből kisebb mennyiség is elegendő lehet naponta.

Több klinikai vizsgálat is alátámasztotta már, hogy az élesztősejtből kivont béta-glükánok immunológiai szempontból sokkal erősebb hatásúak, mint a gombákból vagy például az árpából kivont glükánok, ami az 1-3 glükánok alacsonyabb arányával magyarázható. Ebből következik, hogy a magasabb hatóanyagtartalom nem feltétlenül jelent nagyobb hatásfokot a béta-glükán tartalmú étrendkiegészítőknél: a magas dózis nem befolyásolja az immunrendszer aktivitását, sokkal inkább a feldolgozási eljárás számít, továbbá a már megemésztett béta-glükán részecskék mérete és formája. 10 mg vagy annál is kevesebb jó minőségű hatóanyag többet ér, mint 100 mg kevésbé jó minőségű.

A felszívódást nagyban befolyásolja az adott készítmény többi összetevője is. A béta-glükános étrendkiegészítők gyakori komponense a szerves szelén és a C-vitamin.

Az egészségre gyakorolt kedvező hatásairól ismert, emiatt a béta-glükánt elsősorban azok fogyasztják, akik odafigyelnek koleszterinszintjükre, és szeretnék javítani emésztésüket, valamint általános egészségüket. Napi 3 g béta-glükán bevitele hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához is.
A rostok a bél mikrobiomjára gyakorolt kedvező hatásaik, valamint a jóllakottságérzet kialakulásában játszott szerepük miatt ismertek. Általánosságban véve a rostok az emésztés normál működésében játszanak kulcsfontosságú szerepet, ez pedig, a bél mikrobiomjával együtt, hozzájárul a tápanyagok megfelelő felszívódásához, valamint a szervezetünk védelmének megerősödéséhez. Ez az oka annak, hogy a beta-glükánt elsősorban az egészséges életmód követői, valamint azok fogyasztják, akik fokozni kívánják anyagcseréjüket.